Artikel i ST 20080425

Artikel i ST 20080425

Inläggav Andreas L 25 april 2008, 12:50

Yrkesfiske i Ljungan!

På Kolahalvön i Ryssland har man i alla tider bedrivit ett fiske där man tagit upp ”räntan av kapitalet”. På senare år har fritidsfisket utvecklats till en miljonindustri på dessa breddgrader. Även i Alaska där den havsvandrande rödingen stiger nyttjas samma modell och även där är fritidsfisket en stor inkomstkälla. I stora delar av världen har folk förstått vikten av att nyttja naturen på ett sparsamt sätt och omsätta detta i en vinstdrivande verksamhet. På vilket sätt vill vi i Sverige nyttja vår fantastiska natur som vi har både över och under vatten?

Skulle inte alla de olika intressenterna för älvens och havets simmande silver kunna samarbeta i Västernorrland? Vi har ett flertal grupper av människor som är intresserade av fiskbestånden i våra vatten av olika anledningar, vi måste kunna samsas om detta för att ha en bra utveckling i regionen. Det första som måste göras för att få till stånd ett sådant samarbete är att skapa en intresseförening med de olika grupperna, yrkesfiskare, markägare, sportfiskare m.m. För att få detta att fungera måste oberoende parter så som Sundsvalls Kommun och Länstyrelsen och varför inte naturvårdsverket vara inblandade för beslutsfattande. I denna grupp skulle ett flertal tillsynsmän kunna utses från alla grupper för att upprätthålla ordningen i Ljungan.

Yrkesfisket
Det vore en absolut möjlighet att bedriva yrkesfiske efter lax i Ljungan. Låt säga att yrkesfiskarna i regionen får dispenser att dra not i Ljungan, detta istället för ett okontrollerat fiske med laxfällor i fredningsområdet.
Yrkesfiskarna skulle få en kvot utifrån tidigare år på lax, havsöring och sik i Ljungan. Notfisket skulle vara övervakat av tillsynsmän från intresseföreningen.
Baserat på yrkesfiskarnas uppgifter på sex ton lax 2007 fördelat på 21 dispenser skulle det innebära ca: 285 kilo lax per dispens. Då det görs antydningar på att stora delar av fångsten i laxfällorna är lax häröranden från Bergeforsen kanske vikten skulle regleras till ca: 150 kilo lax per dispens!? Stora samordningsvinster skulle göras där yrkesfiskare hjälptes åt med fisket och resor. Ur miljöaspekten som idag är i stort fokus skulle stora förbättringar göras. Framförandet av båt i ett känsligt kustområde skulle drastiskt minskas.

Markägare och Fiskevårdsområden
Idag har markägare rätt till nätfiske på ”sitt vatten”. Även detta skulle utsättas för en större kontroll genom att fler olika intressenter övervakade fisket. Kanske skulle även markägare hänvisas till notfisket med egna kvoter.
Om de två fiskevårdsområdena skulle samarbete med alla intressenter skulle ett mycket högre antal sportfiskare köpa fiskekort. Detta i sin tur skulle ge ett överskott till skötseln av fisket och omgivningarna i Ljungan som sedan skulle dra ett ännu större antal sportfiskare.

Sportfiskare
Som läget ser ut idag utgör inte sportfisket något hot mot beståndet i Ljungan. Men att återgå till ett visst antal fiskedagar per vecka skulle kunna vara ett alternativ för att visa den goda viljan från sportfiskarnas sida.

Fisketurism
Idag finns en fiskecamping efter Nedre Ljungans sträckning som erbjuder ett stort utbud av tjänster. Detta är något som jag garanterat tror skulle utökas om fisket skulle bli attraktivt då Ljungan är en fantastiskt fin älv. Här vill jag härleda till fiskevårdsområdena och hur de kan locka mer sportfiskare. Ett större antal sportfiskare i älven skulle ge drivna affärsidkare en möjlighet att etablera olika former av service i närområdet.

Länstyrelsen, Sundsvalls Kommun och Naturvårdsverket
Dessa tre skulle precis som idag bedriva sin verksamhet i allmänhetens intresse. Den stora fördelen vore att övervakningsprocessen skulle vara mindre kostsam och betydligt effektivare. Genom samarbete och god kommunikation mellan alla intressenter skulle vi kunna rädda en laxstam som faktiskt anses unik.
För att ytterligare öka attraktiviteten i länet skulle samma förändringar behöva införas i Indalsälven.


”Räntan av kapitalet”
De som är lite snabbtänkta inser fort att kapitalet måste skyddas för att kunna ge avkastning. Som dagens politik är minskas kapitalet år för år vilket ger en betydligt sämre avkastning på sikt. Detta gör att kapitalet i större utsträckning måste användas för överlevnad.

Vad gör vi när kapitalet är slut?
Andreas Lundqvist
Andreas L
 
Inlägg: 7
Blev medlem: 6 april 2008, 17:38

Re: Artikel i ST 20080425

Inläggav Stefan 25 april 2008, 13:03

Mycket bra formulerat!
Simma lungt!
Användarvisningsbild
Stefan
 
Inlägg: 61
Blev medlem: 5 april 2008, 14:40
Ort: Sundsvall

Re: Artikel i ST 20080425

Inläggav MattiasD 25 april 2008, 13:26

Det är bara att ta av sig hatten och buga för ett mästerligt inlägg av dig Andreas. Det är såna här saker som kommer att vända situationen längs Ljungan till det positiva. Ska nu gå till ST hemsida och skriva en kommentar så folk märker att debatten fortfarande lever. Hoppas alla andra medlemmar också gör detta.
MattiasD
 
Inlägg: 143
Blev medlem: 7 april 2008, 14:54

Re: Artikel i ST 20080425

Inläggav DePe 25 april 2008, 17:09

klockrent :)
Användarvisningsbild
DePe
 
Inlägg: 103
Blev medlem: 6 april 2008, 09:29
Ort: Sundsvall

Re: Artikel i ST 20080425

Inläggav Calle 25 april 2008, 19:34

mycke bra skrivet.Andreas
Calle
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 7 april 2008, 18:20


Återgå till Klotterplank

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron
Jemtweb Webbyrå & Reklambyrå 2008